Vlooien en Teken:
Een veel geziene parasiet bij de hond en kat zijn vlooien. De vlooien veroorzaken vaak heftige jeuk en het krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij een langharige of dicht-behaarde vacht zijn de watervlugge beestjes moeilijk te zien. Vlooien leven ook niet op uw hond/kat maar voorzien zich daar alleen maar van een maaltijd. Als de vlo genoeg heeft gegeten verdwijnt hij/zij in de omgeving van het huisdier. In de meeste gevallen is dat uw huis, maar vergeet ook de auto niet! Het is bewezen dat maar 1 % van de vlooien op uw huisdier aanwezig is, 99 % bevindt zich in de omgeving! Die ene aanwezige vlo is dus het topje van de ijsberg. U kunt een vlooienbesmetting beter vaststellen aan de hand van vlooienpoepjes. Dit zijn kleine zwart/bruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden. Sommige honden/katten hebben een allergie voor vlooienspeeksel. 1 vlooienbeet kan al genoeg zijn om heftige jeuk te veroorzaken. De hond/kat kan door deze heftige jeuk de huid tot bloedens toe openkrabben. Ook kunnen vlooien lintworminfecties overbrengen. Bij ernstige besmetting kunnen vlooien leiden tot een bloedarmoede! Een goede vlooienbestrijding is daarom erg belangrijk.
Een middel dat ik erg goed vind is de Advantage of de Bolfo Gold.
Vlooien vermenigvuldigen zich vooral in de zomer explosief. Maar als in de winter de verwarming aan gaat, gaat deze vermenigvuldiging ook gewoon door.
Bij een besmetting is het belangrijk ook de omgeving niet te vergeten als er behandeld wordt.
De levenscyclus van de vlo:
Zodra de volwassen vrouwelijke vlo een bloedmaaltijd heeft gehad legt zij binnen 24 uur eitjes. Volwassen vrouwelijke vlooien kunnen wel tot 50 eitjes per dag leggen. Na het opdrogen vallen deze eitjes vanaf de hond/kat op de grond. Na enkele dagen komen hier de vlooien-larven uit te voorschijn. Deze kleine witte wormpjes leven van organisch materiaal zoals huidschilfers e.d., maar bijvoorbeeld ook van de uitwerpselen van volwassen vlooien. Ze kruipen weg in de vloerbedekking, naden en kieren in huis en in de auto. Ze kunnen ook buiten in het zand of gras onder gunstige omstandigheden goed overleven. Na 1 a 2 weken verpoppen de larven zich. De larve zit dan in een pop waar hij zich verder tot volwassen vlo ontwikkelt. Deze poppen kunnen vele weken in huis aanwezig zijn en pas uit komen onder invloed van trillingen. Bijvoorbeeld als u thuiskomt na enkele weken vakantie. De levenscyclus gaat vele malen sneller onder invloed van warmte en vochtigheid.
Teken:
Teken zijn kleine bruin/zwarte parasieten van 1-3 mm groot. Ze bijten zich vast in de huid van de hond/kat en zuigen zich daar vol met bloed. Na een paar dagen zijn ze verzadigd en ongeveer 1 cm groot. Een volgezogen teek ziet eruit als een soort grijze erwt. Wanneer ze volgezogen zijn laten ze los. Voordat ze zich hebben vast gegraven in de huid, kunt u ze zien lopen op de vacht. Ze zien eruit als een klein spinnetje. Wanneer de teek zich in de huid heeft vastgezet, kan dit jeuk en irritatie veroorzaken. Na het loslaten kan er een verdikking en ontsteking van de huid ontstaan.
Controleer de vacht dagelijks in de tekentijd. Vindt u een teek, verwijder die dan meteen. Heeft de hond regelmatig last van teken gebruik dan een goed bestrijdingsmiddel. Een goed middel is Prac-tic, een combinatie middel wat tevens de vlooien bestrijdt. Dit middel is verkrijgbaar bij de dierenarts.
Voor het verwijderen van teken zijn handige tangetjes in de handel. Zet dit tangetje over de teek heen, dicht op de huid en maak een draaiende beweging. Verdoof de teek niet van te voren met alcohol!
Levenscyclus van de teek:
Deze cyclus duurt gemiddeld 3 tot 6 jaar. Een volwassen teek legt vele eitjes, uit deze eitjes komen hele kleine larfjes met 6 pootjes die bloed zuigen en vervellen. Als gastheer dienen vaak wilde zoogdieren. Daarna ontstaat een nymfe met 8 pootjes die zich ook weer voedt met bloed en vervelt tot een volwassen teek. De volwassen teken paren op de gastheer, waarna de vrouwtjes zich volzuigen met bloed en van de gastheer afvallen. Dan leggen ze duizenden eitjes en sterft het vrouwtje. Teken klimmen in struiken en grassprieten en wachten op een geschikte gastheer en zullen zich daarop hechten. Teken zijn voornamelijk actief bij vochtige klimaatomstandigheden (voorjaar en herfst).