Vachtonderhoud:   

Regelmatig onderhoud van de vacht van uw hond is van groot belang en heeft een aantal doelen:

Het verwijderen van dood haar en vuil
Massage van de huid
Verdeling van talg over de hele haar
Controle op wondjes, bultjes en parasieten
Mens en Dier relatie versterken.

Begin van jongs af aan de hond al te laten wennen aan het borstelen en kammen van de vacht.
Je kunt de hond het kammen vrij makkelijk aan leren. Houd de momenten kort en maak ze steeds langer. Zo zal de hond op den duur accepteren dat haar of zijn vacht wordt behandeld door het baasje en dit niet als vreemd of bedreigend ervaren.
Indien honden dagelijks worden verzorgd, zullen ze er sneller aan wennen om bij een trimsalon op de trimtafel te staan. Zij zullen een behandeling dan ook sneller accepteren.
Een hond die nooit geborsteld of gekamd wordt heeft eerder de neiging om te gaan bijten bij een trimsalon. Dit komt omdat het allemaal nieuw is voor de hond.

Het beste is als u begint met trimmen als de pup ongeveer 3 maanden oud is, wacht hier niet te lang mee omdat dit hoort bij de socialisatie periode van de pup, ook kunt u dan voorkomen dat er klitten ontstaan, en dat uw pup hierdoor een slechte ervaring krijgt met de trimsalon, en dat uw hond het niet meer leuk vind om in de trimsalon te komen.
Vaak gaan puppy's je als eigenaar uitproberen. Als je ze gaat kammen, lopen ze weg, piepen hard of bijten in handen. Stop dan niet meteen maar wacht tot de pup rustig is. Doe je dit niet, dan zal de pup zich steeds meer verzetten, omdat hij geleerd heeft dat als hij zich verzet of bijt de eigenaar stopt met kammen.

Hier volgen tips met betrekking tot het vachtonderhoud:

Stokhaar:

Deze vacht vraagt niet veel tijd van de eigenaar. Eens per week met een borstel met rechte pennen/grove kam door de vacht moet voldoende zijn ( als de vacht in goede conditie is ). Bij de lange beharing ( broek/vlaggen) kan er ook een universeel-borstel gebruikt worden, ter controle een grove pennenkam gebruiken. Kam met de haargroeirichting mee, van kop naar staart. Teveel of met het verkeerde materiaal kan overmatig verharen tot gevolg hebben. Is de vacht in de rui, help dan een handje mee met materiaal dat veel onderwol verwijdert zoals een herderhark of uitwolkam.

Gladhaar:

Met een borstel met harde haren kun je vuil en losse haren verwijderen. Poets niet te hard, het is niet de bedoeling dat gezonde haren uitgeborsteld worden. De hond zal dan meer gaan verharen. Poets met de haargroeirichting mee, van kop naar staart.

Langhaar:

Als het haar korter is dan de tanden van de kam/borstel, dan kun je 2 x per week met de haargroeirichting mee, van kop naar staart, borstelen en kammen. Als het haar langer is dan moet je  vanaf de huid borstelen. Dit doe je door vanaf de staart richting de kop te borstelen. Je wrijft het haar met de hand tegen de haargroeirichting in en je borstelt het haar (met een universeelborstel) met de haargroeirichting mee vanaf de huid onder je hand vandaan. Ga daarna ter controle met een pennen kam door het haar.

Ruwhaar:

1 x per week met een kam door de vacht is meestal voldoende. Gebruik een borstel met rechte pennen in combinatie met een niet te fijne kam. Wees voorzichtig met een universeel-borstel, dit omdat je de onderwol wilt behouden. Als het dekhaar geplukt wordt is dit het enige dat hij/zij overheeft. Kam met de haargroeirichting mee van kop naar staart. Bij zware beharing werk je van staart naar de kop. de snor en baard vragen extra aandacht. Tussentijds even wassen is geen overbodige luxe.

Kroeshaar:

2 x per week de vacht doorborstelen/kammen. Als het haar langer is dan moet je  vanaf de huid borstelen. Dit doe je door vanaf de staart richting de kop te borstelen. Je wrijft het haar met de hand tegen de haargroeirichting in en je borstelt het haar (met een universeelborstel) met de haargroeirichting mee vanaf de huid onder je hand vandaan. Ga daarna ter controle met een pennen kam door het haar.

Vilthaar:

Deze vacht heeft weinig onderhoud nodig. Je kunt het haar niet borstelen. 1 of 2 x per jaar de hond wassen is ruim voldoende. Het wassen is een intensieve klus, het drogen kan 2 tot 4 dagen duren. De zomermaanden hebben de voorkeur wat wassen betreft. Rond de 1e levensjaar begint de vervilting. Afhankelijk van de verhouding onder- en bovenvacht, kan het nodig zijn om te helpen met het vormen van de koorden. Dit doe je door de brede/dikke plakkaten in delen te scheuren.

Haarloos:

Deze honden hebben niet veel vachtverzorging nodig. De behaarde delen 2 x per week borstelen/kammen. Wees voorzichtig in de zomer, de huid heeft geen bescherming tegen de zon. De honden met een licht huid kunnen net als wij in de zomer bruin worden. Pas dus op voor verbranding van de huid. Bescherming tegen de kou in de winter is ook een vereiste.

Trimsalon Assendelft I Adres: Burg.de Boerstraat 53, 1566 KB Assendelft, Email: info@trimsalonassendelft.nl I Tel.: 0647923003
Trimsalon Assendelft
Adres: Burg.de Boerstraat 53,
1566 KB Assendelft,
Email: info@trimsalonassendelft.nI
Tel.: 0647923003
TRIMSALON ASSENDELFT
trimsalon assendelft en omstreken
ook voor katten trimsalon assendelft
trimsalonAsendelft